Juhász Gyula: Tiszai csönd

2010.05.29. 13:27

 Juhász Gyula ezen műve 1910-ben keletkezett és egy Tisza-parti este impresszióját mutatja be. Impresszionistának tekinthető, mert egy pillanat keltette benyomás uralja a vers hangulatát.

Ez a pillanat egy kora esti időszakban történt, amikor a költő a tájat és környezetét fürkészte. A vízen már nem hajózott senki és már a hold is fenn van. A háttérben tücsökciripelés zaja ütötte meg a költő fülét és közben a csillagokat fürkészte.

"Tüzeket raknak az égi tanyák,
Hallgatják halkan a harmonikát."

Ami azonban a legérdekesebb az nem más, minthogy a költő egyedül ül, magányosan. A magány és kitaszítottság érzése teszi a verset igazán hangulatossá és érzelmi töltést kölcsönöz neki.


A bejegyzés trackback címe:

https://aldrinblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr592040183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oFő 2010.07.28. 13:18:39

na, ezekre kell nagyon vigyázni, helyesebben ezeket kell hanyagolni:
a) "Ami azonban a legérdekesebb, az nem más, mint hogy a költő egyedül ül..." ezt ugye te sem gondolod komolyan??? miért lenne érdekes, hogy a költő egyedül ül? kis túlzással ez még egy magyartanárt sem érdekel. nem. >az ötödik versszakban derül ki, hogy a költő totál egyedül lézeng a Tisza partján, és ez más megvilágításba helyezi az addigi tájképszerű idillt, mégpedig egyfajta szomorú, melankolikus, fátyolos fénybe.<
b)"A magány és kitaszítottság érzése teszi a verset igazán hangulatossá". mit jelent a HANGULATOS szó? egy hangulatos bár, lokál, étterem, kávézó, esetleg hangulatos nyaraló vagy hétvégi ház, ilyenek vannak. ez egy pozitív jelző. mit keres itt a magány és kitaszítottság? a szavak jelentését tudni kell, anélkül nem megy.
süti beállítások módosítása