Rainer Maria Rilke: A párduc

2009.12.30. 22:10

 A rácsok monotonitásában elveszett párdoc láthatóan roszzul érzi magát a fogságban. Még nem törődött bele szabadsága elvesztésébe és úgy érzi kirekesztették a világból, magára hagyták. Ám lassan megadja magát a világ akaratának és behunyt szemmel ledől a ketrec padlójára.

Ez a mű, Rilke párizsi tartózkodása alatt készült az állatkertben. Hogy vajon átvihető-e Rilke magánéletébe egy párhuzammal az már a múlt homályába vész. 


A bejegyzés trackback címe:

https://aldrinblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr411633910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oFő 2010.01.06. 10:15:25

bocsánat, nagyon kevéssé érdekli az olvasót, hogy Rilke életére hogyan vihatő át. az már inkább, hogy a SAJÁT élete számára mit mond ez a vers. és ha azzal szembesülünk, hogy ebben a világban ketrecbe zárt párducok vagyunk, akkor vagy felháborodunk, vagy kesergünk egyet a lét kegyetlensége miatt - de egy biztos, hogy a gondolat nem hagy minket hidegen.

nem hinném, hogy az állatkertben írta Rilke a verset; az élmény származik onnan.
süti beállítások módosítása